smar napisał(a):
Obserwuję ją codziennie ale co dzień jakby słabszą?
Wczoraj jej jasność wynosiła +1,5mag. a w środę +1,04mag. więc jej jasność spada bardzo szybko.
smar napisał(a):
Choć wg. mnie niewiele jaśniejsza od Hyakutake (choć oczywiście zupełnie inny kształt warkocza)
Hyakutake miała jasność od +1m.do +2m.a obecna miała wartości zerowe np.w poniedziałek +0,60mag. w niedzielę jasność była jeszcze większa,niestety popsuły wszystko chmury.
Gdy nagle wybuchła pogoda w środę to zaczął dokazywać Księżyc masakrując absolutnie tło,gdy robiłem to zdjęcie powyżej(Olsztyn) było tak jasno że sprzęt rozłożyłem bez pomocy latarki,również z Lisiej schodziłem bez jej pomocy.Jasność komety była wtedy bardzo duża +1,04mag ale nie było należytego tła by tą jasność podkreślić,zwyczajnie za sprawą łysola kontrast padł absolutnie.
Kometa jest zwarta,jądro"świeci" jak gwiazda wielkości +1mag,warkocz długi i wąsko zwarty ale niebo klęska.Fotka naświetlana przez 10 sekund przy przysłonie f4 powinna pokazać w tym rejonie(Wężownik,Wolarz) przynajmniej pół tysiąca gwiazd...Co widać,widzą wszyscy.
Teraz wiesz dlaczego zloty astro organizuje się w nowiu
Wczoraj cyknąłem piętnasto sekundową fotkę z osiedla przy przysłonie F2,8 szerokokątnym obiektywem.Osiedle od Jury w linii prostej 2km.więc myślę że zbyt nie przegnę regulaminu

Załącznik:
kom.jpg [ 210.42 KiB | Przeglądane 2052 razy ]
Gromady kuliste i inne łatwe obiekty nie osiągalne były wczoraj przez intensywnie walący światłem księżyc,kometa też słabiutka pomimo wartości+1,47mag.
Stąd mój komentarz powyżej o przybyciu komety na zachodni nieboskłon o tydzień za wcześnie
smar napisał(a):
Generalnie do Hale'a Boppa to się nie umywa
Marku,jak możesz porównywać Ferrari z limuzyną
Hale'a Boppa była widzialna wysoko,trzeba było solidnie podnieść głowę.Chyba zahaczała o Woźnicę,więc wysoko na maxa i do tego widoczna przez dwa wiosenne miesiące przy maksymalnej jasności -1mag.Normalnie ewenement.
ps.Tyle razy podawałem różne wartości magnitudo w których to jednostkach podaje się jasność obiektów na niebie,więc dla niewtajemniczonych tłumaczę.
Najjaśniejsza planeta Wenus ma jasność -4mag.
Najjaśniejsza gwiazda Syriusz -1mag.
Granica zasięgu ludzkiego oka dla gwiazd to+6mag.więc jak łatwo się domyślić im więcej na plus tym obiekt słabszy.Dodać trzeba że wartości te są wartościami logarytmicznymi,czyli 1mag.jest 2,5X jaśniejszy od 2mag. czyli obiekt o wartości 1mag jest 100x jaśniejszy od tego na granicy możliwości ludzkiego oka (6mag.)
Pozdrawiam