Teraz jest 08 maja 2025, 00:42

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 190 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 lip 2020, 23:05 

Rybak napisał(a):
. Niestety nie wiem. Podałem źródło wyżej i wiem tylko tyle, że artykuł został napisany w 1956

Mam. Maria Chmielewska. "Łużyckie i scytyjskie zabytki znalezione w schronisku skalnym w miejscowości Rzędkowice, pow.Zawiercie". Wiadomości Archeologiczne, tom XXIII, 1956 r.
W załączeniu ostatni fragment artykułu i końcowe wnioski.

Załączniki:
Łużyckie i scytyjskie zabytki... Wiadomości Archeologiczne, tom XXIII, 1956, cz.1.jpg
Łużyckie i scytyjskie zabytki... Wiadomości Archeologiczne, tom XXIII, 1956, cz.1.jpg [ 19.73 KiB | Przeglądane 4389 razy ]
Łużyckie i scytyjskie zabytki... Wiadomości Archeologiczne, tom XXIII, 1956, cz.ostatnia.jpg
Łużyckie i scytyjskie zabytki... Wiadomości Archeologiczne, tom XXIII, 1956, cz.ostatnia.jpg [ 132.62 KiB | Przeglądane 4389 razy ]
Gora

PostNapisane: 31 lip 2020, 06:12 

Rybak napisał(a):
Ujmę to inaczej: nie wierzę w nowy "Chotyniec"!

A czy ktokolwiek z nas sugerował że wierzy?
Rybak napisał(a):
Oczywiście niepokojącym jest opis ze słownika Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich sugerujący gigantyczne grodzisko.

Który opis masz na myśli?

Gora

PostNapisane: 31 lip 2020, 11:08 

Pomyślałem, że znany nam od dawna opis dotyczy jakiegoś grodziska między Rzędkowicami, a Włodowicami.
Ze znanych mi wcześniej fragmentów tekstu nie wynikało, że znaleziono jakieś artefakty kultury łużyckiej. A jednak tak.

Gora

PostNapisane: 31 lip 2020, 11:33 

Autorka artykułu mówi o trzech okresach zamieszkania:

Załączniki:
Łużyckie i scytyjskie zabytki... Wiadomości Archeologiczne, tom XXIII, 1956, cz.2.jpg
Łużyckie i scytyjskie zabytki... Wiadomości Archeologiczne, tom XXIII, 1956, cz.2.jpg [ 77.49 KiB | Przeglądane 4349 razy ]
Łużyckie i scytyjskie zabytki... Wiadomości Archeologiczne, tom XXIII, 1956, cz.3.jpg
Łużyckie i scytyjskie zabytki... Wiadomości Archeologiczne, tom XXIII, 1956, cz.3.jpg [ 13.83 KiB | Przeglądane 4349 razy ]
Łużyckie i scytyjskie zabytki... Wiadomości Archeologiczne, tom XXIII, 1956, cz.4.jpg
Łużyckie i scytyjskie zabytki... Wiadomości Archeologiczne, tom XXIII, 1956, cz.4.jpg [ 43.77 KiB | Przeglądane 4349 razy ]
Łużyckie i scytyjskie zabytki... Wiadomości Archeologiczne, tom XXIII, 1956, grociki strzał.jpg
Łużyckie i scytyjskie zabytki... Wiadomości Archeologiczne, tom XXIII, 1956, grociki strzał.jpg [ 47.99 KiB | Przeglądane 4349 razy ]
Gora

PostNapisane: 31 lip 2020, 12:04 

https://rcin.org.pl/Content/39421/WA308 ... ISKA_I.pdf

W powyższym artykule też trochę na poruszany przez nas temat - strony 260 i dalej 270

Gora

PostNapisane: 31 lip 2020, 13:08 

Autorka artykułu i Maćko poruszyli temat dostępu do wody. Obiecałem, że na Okiennik wejdziemy razem, więc wysiadłem dziś o 6.30 z busa w Rzędkowicach i rozpocząłem poszukiwania źródeł. Starą metodą: od domu do domu..
Wszędzie jednak było sucho. Po godzinie straciłem nadzieję, usiadłem sobie na przystanku i tępo patrzyłem sobie na Polne Turniczki.
Ponieważ miałem jeszcze furę czasu, postanowiłem je obejrzeć z bliska, wcześniej uzyskując na to zgodę właściciela terenu. Pod numerem 32 na werandzie trafiłem na Pana Jęderkę. Lat ok 80. Nie miał przeciwskazań ale przede wszystkim zaszczycił mnie opowieściami swoich dziadków i rodziców na temat okolicznych wód. Omal nie zakrzyknąłem "eureka"! :P
On sam pamiętał strumyk płynący od strony Włodowic, a kierujący się ku Morsku. Powiedział, że szału nigdy nie było, ale nie był to ciek okresowy.
Za to jego przodkowie mówili mu o źródle pod Pękniętą Skałą. Polazłem tam. Tnąc przestrzen pod kątem zbliżałem się do Okiennika. Po drodze spotkałem żniwiarzy, którzy również słyszeli o źródle. Tak wszedłem do olbrzymiego wąwozu i idąc nim w dół dotarłem do czarnego szlaku.
Mam wrażenie, że wody kiedyś było tam pod dostatkiem.

Gora

PostNapisane: 31 lip 2020, 18:02 

A odbiegając od tematu - jaki charakter ma rów biegnący od Okiennika po Skałę Solidarność? Melioracyjny, graniczny, przeciwczołgowy? Czy jest to okop?

Gora

PostNapisane: 31 lip 2020, 20:51 

Załącznik:
rybak01okn.jpg
rybak01okn.jpg [ 108.64 KiB | Przeglądane 4295 razy ]

Okiennik w lewym górnym rogu

Gora

PostNapisane: 31 lip 2020, 21:49 

Czyżby było tu (= w dolnej części obrazka) widać korytka wyżłobione przez płynące tam niegdyś strumyczki? To o tym cieku pisałeś, Rybaku?

Gora

PostNapisane: 31 lip 2020, 22:06 

Nie. "Mój" wąwóz widać po lewej stronie ekranu - taki mocno rozkrzaczony, ale zafascynowało mnie miejsce ciut poniżej samego środka. Tylko jak tam dotrzeć?

Gora

PostNapisane: 31 lip 2020, 22:24 

Rybak napisał(a):
Tylko jak tam dotrzeć?

Najlepiej z pierwszymi jesiennymi przymrozkami :mrgreen:

Gora

PostNapisane: 31 lip 2020, 22:40 

Doskonale wiesz Kasiu, że do najbliższej niedzieli nie wytrzymam. Muszę znaleźć jakąś drogę do tego "krążka" :P

Gora

PostNapisane: 01 sie 2020, 06:30 

Szansa że formy erozyjne na stromych zboczach są tworem źródeł aktywnych w czasach historycznych jest mniej niż znikoma. W niższych partiach jak najbardziej mogły być stałe źródła, jednak większość dużych form ma genezę starszą niż epoka brązu.

Jeżeli interesują Cię wzgórza na północ od czarnego szlaku Rzędki - Morsko to łażenie o tej porze roku jest kiepskim pomysłem. Zdecydowanie bezśnieżna zima.

Na załączonej grafice idealnie widać rów przeciwczołgowy, terasy rolnicze dawnych pól a przy większym przybliżeniu pozycje ziemne z WW też ładnie będzie widać.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 01 sie 2020, 07:32 

Hm. Jak już Oboje uparliście się z tym swoim zdrowym rozsądkiem to chyba faktycznie sobie daruję, choć z bólem. :cry:
Nie zaciekawiłby mnie ten obszar, gdybym się tam wczoraj nie zgubił.

Nie jestem hydrogeologiem. Nie znam się. Wypytuję tylko ludzi. I czasem przychodzi mi wysłuchiwać legend.
Historię o źródełku znały trzy osoby. Przy czym tylko jedna potrafiła powiedzieć kiedy biło - w czasie WW.
Natomiast kilku innych mieszkańców Rzędkowic wspomniało o tzw "nigdy nie wysychających kałużkach" (np Pani Zielińska - ostatni dom na dole), które znajdowały się wśród pól pod skałami (pojono tam bydło), albo w lesie (wodopój dla dzików).
Jedna z nich ostała się w wyżej wspomnianym wąwozie i ma powierzchnię kilku metrów kwadratowych. Druga, większa, (kilkanaście metrów) jest gdzieś pod Morskiem.

Gora

PostNapisane: 01 sie 2020, 11:17 

Załącznik:
okiennik03.jpg
okiennik03.jpg [ 260.44 KiB | Przeglądane 4218 razy ]

Nie jest tak źle ;-) Spojrzałem na "powiatówkę" i wynika że jeszcze ćwierć wieku temu były w pobliżu jakieś drogi :mrgreen: Zapewne chodzi Ci o krążek z numerem jeden ale można "przy okazji" sprawdzić i drugi. Coś wymyślimy by zorganizowaćjakiś wypad w tamte strony

Gora

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 190 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona

Teraz jest 08 maja 2025, 00:42