Sokole Góry jako miejsce na spacer jest u mnie wysoko w rankingu więc i tym razem długo się nie zastanawiałem gdzie się wybiore by miło spędzić lipcowy wolny dzień. Pod Pielgrzyma dotarłem przed południem,pomimo wakacji cisza tu i spokój.
Załącznik:
0.jpg [ 329.28 KiB | Przeglądane 2577 razy ]
Zauważyłem tam nową tablice i oznaczenia na pniach drzew.Ścieżka przyrodnicza zyskała nowe życie,postanowiłem że dam się jej poprowadzić. Nie ukrywam że tu górę wzięła ciekawość,którędy przebiega,co pokazuje itd.
Tym sposobem po paru minutach staje u podburza najokazalszego na tej górze ostanca.Bonifacy czy Boniek,obie nazwy są poprawne,można je spotkać zarówno w różnych wydawnictwach jak i w relacjach między ludźmi.
Sama ścieżka bardzo przyjemna dla oka,jest dziko,powalonych drzew szczęśliwie nikt nie usuwa.
Załącznik:
1.jpg [ 335.97 KiB | Przeglądane 2577 razy ]
Załącznik:
2.jpg [ 306.68 KiB | Przeglądane 2577 razy ]
Wystarczy przejść około pięćdziesiąt metrów by odwiedzić Amfiteatr,tego dnia było tam gwarno i ludnie,ćwiczyła tam liczna grupa łojantów.
Jaskinia w Amfiteatrze.
Załącznik:
3.jpg [ 296.52 KiB | Przeglądane 2577 razy ]
Tuż obok pokaźnych rozmiarów studnia krasowa widziana od dołu.
Załącznik:
4.jpg [ 148.03 KiB | Przeglądane 2577 razy ]
Po kilku minutach miejscami dość stromego podejścia staje na szczycie Bonifacego który jest też najwyższym punktem Góry Sokolej.Stąd można zobaczyć studnie krasową od góry.
Załącznik:
7.jpg [ 326.35 KiB | Przeglądane 2577 razy ]
Między drzewami da się zajrzeć na północną cześć Cze-wy z przyległościami.
Załącznik:
5.jpg [ 271.12 KiB | Przeglądane 2577 razy ]
Będąc na górze da się naprawdę w miarę poprawnie oszacować z jak wielkim ostancem mamy do czynienia.
Załącznik:
6.jpg [ 321.38 KiB | Przeglądane 2577 razy ]
Teraz czas na efekt wow.Cudowny widok jaki oferuje nam tamtejsza galeria widokowa.
Załącznik:
8.jpg [ 191.34 KiB | Przeglądane 2577 razy ]
Na co patrzymy podpowiada nam tablica z panoramą ,właściwie to królowa wszystkich tablic na tej trasie,reszta to zaledwie jedna trzecia tej tutaj,ale i te małe doskonale spełniają swą edukacyjną role.
Załącznik:
10.jpg [ 215.28 KiB | Przeglądane 2577 razy ]
Nie można tak było od razu...Nowe oznakowanie ścieżki "nie krzyczy" jaskrawością,jest przyjemne dla oka,stonowane,a i tak doskonale zauważalne.
Załącznik:
9.jpg [ 250.53 KiB | Przeglądane 2577 razy ]
Dość wrażeń z góry,schodzę w dół w kierunku J.Pochyłej .
Załącznik:
11.jpg [ 333.74 KiB | Przeglądane 2577 razy ]
Biała tabliczka przestrzega przed korzystaniem z dzikich ścieżek które ludzie wydeptali tworząc rozliczne skróty.Teraz władzom parku jak widać zależy na rewitalizacji takich miejsc.
Jest.Jaskinia Pochyła.
Załącznik:
12.jpg [ 312.97 KiB | Przeglądane 2577 razy ]
Okolice Jaskini Studnisko,samej jaskini Wam nie pokaże, ścieżki zniknęły jakby nagle przestała być odwiedzana,czyżby po fatalnych wydarzeniach z 2014r.budziła większy respekt.
Załącznik:
13.jpg [ 314.68 KiB | Przeglądane 2577 razy ]
C.D.N.