Teraz jest 06 maja 2025, 14:42

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 141 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 lis 2024, 21:39 

Zawsze gdy tu byłem zastanawiały mnie te zagłębienia terenowe,czym one są.
Załącznik:
14.jpg
14.jpg [ 289.51 KiB | Przeglądane 1317 razy ]

Załącznik:
15.jpg
15.jpg [ 273.51 KiB | Przeglądane 1317 razy ]

Załącznik:
16.jpg
16.jpg [ 236.59 KiB | Przeglądane 1317 razy ]

Na Jurze K-Cz.pomyślałbym że to zjawiska krasowe,lejki itp.,ale tutaj wapiennych skał nie widziałem nigdy, choć podobno ludzie kopiąc studnie na wapień trafiali...
Jeśli ktoś się orientuje to z góry dziękuję. :)

Gora

PostNapisane: 15 lis 2024, 08:15 

Jako czynnik inicjujący obstawiałbym kopanki piasku (nad Pilicą pozostałości umocnień ziemnych z DWŚ), które stopniowo łączyły się ze skarpą rozmywaną przez rzekę. Później już było mocno z górki i wody opadowe szybko rozcinały nieciągłą/osłabioną krawędź skarpy. Oczywiście do tego dochodzi erozja mechaniczna dokonywana przez ludzi i zwierzaki schodzące do rzeki.

Jeżeli góra jest równa, w sensie bez zagłębień, a na skarpach mamy takie "piargi"/osypiska jak na zdjęciach to podobnie jak wyżej. Coś osłabiło/zdarło warstwę roślinną stabilizującą grunt, a woda, zwierzaki i ludzi zrobili resztę.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 17 lis 2024, 22:36 

Przyznam że na Ciebie liczyłem ale nie chciałem nachalnie tego okazywać :mrgreen:
Na zdjęciu nr.6 w relacji widać wysoki i w miarę łagodny brzeg/skarpę z którą miejscami te"dziury"się łączą.
Dzięki :)

Gora

PostNapisane: 22 mar 2025, 20:52 

Czas pozwolił na kilka chwil poobcowania z rzekami.Jak zwykle były to miejsca które w tej porze roku odwiedzam od zawsze,spokojnie i bez przesady mogę stwierdzić że należą do tych ulubionych.Miejsc takich mam więcej ale w relacji pokazuje tylko trzy mając nadzieję że ukryte dzięki temu dłużej pozostaną piękne,bo jakoś tak dziwnie się składa że tam gdzie brak ludzi jest pięknie.Nie ja to wymyśliłem,ale już wiele razy było mnie dane się o tym przekonać
Jak już wyżej wspomniałem pokaże Wam trzy miejsca ale rzeki będą tylko dwie,Warta i Wiercica.
Warta widziana z mostu drogowego w Ważnych Młynach późnym rankiem pod słońce,tylko w ten sposób udało się pokazać poprawnie kolor rzeki.
Załącznik:
1.jpg
1.jpg [ 143.08 KiB | Przeglądane 232 razy ]

Żółty kolor wody świadczy o wezbraniu wody w sposób naturalny,gdyby przybór spowodowany był wyłączenie przez zrzuty wody z Poraja woda byłaby dużo bardziej przejrzysta.Już kiedyś w tym wątki pokazywałem taki chyba styczniowy przypadek dwa albo trzy lata temu.
Jak widać na zdjęciu rzeka pełna,znaczy w sam raz,gdyby topniał śnieg wody byłoby znacznie więcej...
Ujście Pisi do Warty.
Załącznik:
2.jpg
2.jpg [ 186.01 KiB | Przeglądane 232 razy ]

Również tutaj patrząc na rzekę trudno dopatrywać się suszy.
Kolejne miejsce gdzie szukam okoni,tu również wody więcej niż jesienią.
Załącznik:
3.jpg
3.jpg [ 272.7 KiB | Przeglądane 232 razy ]

Fotka poniżej doskonale pokazuje tendencję rzeki, widać że woda zaczyna opadać,trudno powiedzieć jednoznaczne od kiedy i czy tylko z naturalnych powodów.
Załącznik:
4.jpg
4.jpg [ 145.52 KiB | Przeglądane 232 razy ]

Cisza i spokój plus cudowny nadrzeczny krajobraz.Przyjeżdżam tam zawsze z wędką ale nie po ryby a na ryby.Myślę że te zdjęcia choć trochę tłumaczą dlaczego tam wciąż wracam.
Zresztą na rybach jest zawsze bardzo fajnie,nic nie musisz,nawet łowić,tu wystarczy być.
Załącznik:
5.jpg
5.jpg [ 181.92 KiB | Przeglądane 232 razy ]

Załącznik:
6.jpg
6.jpg [ 154.6 KiB | Przeglądane 232 razy ]

W przyrodzie raczej jeszcze poźna zima,ale wiosenne akcenty nad brzegiem rzeki się trafiają jak np.te startujące kosaćce.
Załącznik:
7.jpg
7.jpg [ 212.48 KiB | Przeglądane 232 razy ]

Przeobrażający się chruścik już niemal gotowy do wylotu.
Załącznik:
8.jpg
8.jpg [ 19.55 KiB | Przeglądane 232 razy ]

Fachowo takie"przejście"nazywane jest chyba z stadium subimago w imago,bo larwy to stadia podwodne.
Spacer brzegami Warty w okolicy Ważnych kończę przy progu spietrzającym gdzie też łatwo określić stan wody w rzece.
Załącznik:
9.jpg
9.jpg [ 202.95 KiB | Przeglądane 232 razy ]

Przelewająca się nie wzburzona woda w oczywisty sposób pokazuje że jest mocno zmącona(wezbrana),stąd ten zielonkawo żółty odcień.
Chruścik na powierzchni wody zadziałał mocno na wyobraźnie i następny spacer był z wędką muchową nad "górską Wartą"
Ma ona tyle wspólnego z górską rzeką co krzesło elektryczne z krzesłem z salonu.Nazewnictwo takie to tylko wędkarska regulaminowa nomenklatura.Oznacza że łowisko takie zalicza się do wód krainy pstrąga i lipienia co oznacza mocno odmienne zasady wędkowania.
Na spacerek wybrałem okolicę Poczesnej Borek.Zdarzają się tam miejsca gdzie rzeka szumi jak solidny podhalański potok.
Okolice starego mostu górniczej kolejki,a raczej jego ruiny.Kiedyś był tu wodowskaz.
Załącznik:
10.jpg
10.jpg [ 205.56 KiB | Przeglądane 232 razy ]

Znam te miejsca doskonale więc i bez wodowskazu wiem że wody jest na tyle dużo że stan taki nie ma nic wspólnego z suszą.
Załącznik:
11.jpg
11.jpg [ 266.61 KiB | Przeglądane 232 razy ]

Rzeka na tym odcinku jest bardzo dynamiczną i co rok jest tu nieco inaczej.
Ma ona tutaj swój urok,gdyby nie ta opona piękny widoczek.
Załącznik:
12.jpg
12.jpg [ 254.83 KiB | Przeglądane 232 razy ]

Gora

PostNapisane: 22 mar 2025, 20:53 

Pierwszy raz w tym roku spacerek nad Wiercicą,tam gdzie zawsze,to prawdziwa kraina pstrąga,były tam od zawsze,piękne, dzikie i ostrożne czyli bardzo trudne do przechytrzenia.
Parę minut od rozpoczęcia się wiosny w rzece jeszcze mało roślinności, nadal bardziej zimowy potok przypomina.
Załącznik:
13.jpg
13.jpg [ 194.28 KiB | Przeglądane 232 razy ]

Tutaj po staremu,wody tyle co zawsze o tej porze, próg schowa się pod wodą z końcem wiosny gdy bujna roślinność podwodna spowolni przepływ naturalnie piętrząc/podnosząc lustro wody.
Załącznik:
14.jpg
14.jpg [ 205.48 KiB | Przeglądane 232 razy ]

Jeśli to pozostałość po gnieździe tarłowym,a wszystko na to wskazuje to musiało być dziełem ogromnej samicy pstrąga potokowego(+60cm).
Załącznik:
15.jpg
15.jpg [ 236.31 KiB | Przeglądane 232 razy ]

Naturalne tarło to przyrodniczy atut tej rzeki,tu wystarczy dbać o środowisko a pstrągów niegdy nie braknie.powtórze to już nie wiem który raz,kłusowali,bili prądem,sieciami i ryby ciągle były,ale teraz gdy "ekologia"ma na wszystko odpowiedź...
Tam gdzie woda zwalnia pewnie i cieplejsza się staje i warunki już inne.
Roślinność mocno bujniejsza,woda głębsza około trzysta metrów przed hodowlaną tamą.
Załącznik:
16.jpg
16.jpg [ 201.97 KiB | Przeglądane 232 razy ]

Poniżej hodowlanego spiętrzenia obecnie czyściejsza woda niż za poprzednich moich wizyt,oby taka zmiana stała się normalnością.
Załącznik:
17.jpg
17.jpg [ 190.46 KiB | Przeglądane 232 razy ]

Przy okazji chciałem pokazać jak doskonale potrafią kamuflować się pstrągi.Zaznaczony na fotce pstrąg taki trochę ponad 30cm.nie autochton ale jakaś odmiana hodowlaną,białawe odcienie przy pysku sugerowałyby ktorąś z palii u nas nazywana pstrągiem źródlanym.Na zdjęciu prawie tych akentów nie widać .
Wszelkie zanieczyszczenia hodowlane zalegają obecnie przy brzegach,nurt przynajmniej tego dnia był wolny od tego łajna
Załącznik:
18.jpg
18.jpg [ 206.93 KiB | Przeglądane 232 razy ]

Tama bobrów przetrwała cały sezon.
Załącznik:
19.jpg
19.jpg [ 321.24 KiB | Przeglądane 232 razy ]

Załącznik:
20.jpg
20.jpg [ 296.76 KiB | Przeglądane 232 razy ]

Drugie zdjęcie wykonane bliżej pokazuje lepiej rozmach tego bobrzego dzieła.Dzielne zwierzaki poprawiły,uszczelniły co trzeba i strumyk stał się okazałym łęgowym jeziorkiem z którego za niedługo skorzystają żaby i inne płazy.Bobry w takich łęgach to bez wątpienia stworzonka mające wielce pozotywny wpływ na środowisko.
Teren ten ma charakter prawdziwego łęgu,teraz dzięki bobrom jest tam fest mokro na sporym terenie,tak na szeroko prezentuje się ten teren w obiektywie.
Załącznik:
21.jpg
21.jpg [ 211.49 KiB | Przeglądane 232 razy ]

A tak rzeka w tej łęgowej okolicy.
Załącznik:
22.jpg
22.jpg [ 227.02 KiB | Przeglądane 232 razy ]

I trochę dalej gdzie rzeczkę otula coś jakby las lęgowy.
Załącznik:
23.jpg
23.jpg [ 252.98 KiB | Przeglądane 232 razy ]

W połowie lat 90-ych na tych odcinkach biliśmy rekordy ilościowe,w dwie godziny po szybkim czerwcowym deszczu złowiłem 18 pstrągów,w tym dwa czterdziestki.
Czy to kiedyś wróci,czy odrodzą się zasoby pokarmowe(owady).Chciałbym,lecz niepokój budzą dziwne działania w tym rejonie.
Załącznik:
24.jpg
24.jpg [ 252.2 KiB | Przeglądane 232 razy ]

Okolice Piekiełka.Gospodarz utwardza brzeg po swej stronie,gdy się połączy ten obrazek z opowieścią innego gospodarza o planie powstania właśnie tu MEW-ki... Zapora taka zabije bezpowrotnie atrakcyjny niegdyś leśny jak i poniżej odcinek.
Załącznik:
25.jpg
25.jpg [ 264.85 KiB | Przeglądane 232 razy ]

Załącznik:
26.jpg
26.jpg [ 229.07 KiB | Przeglądane 232 razy ]

Wiercica w Wiercicy i koniec spacerku.
Załącznik:
27.jpg
27.jpg [ 274.44 KiB | Przeglądane 232 razy ]

Patrząc na rzeki suszy nie widać,nad Wiercicą ktoś ubrany jak na wycieczkę do lasu nie da rady przejść tego odcinka,miejscami błota dużo a strumienie trudne do przeskoczenia.Owady wodne mało aktywne,w wodzie jeszcze zima.Przez brak śniegu zimą zjawisko suszy widać w lesie,ciekawy jestem jak wyglądają podmokłe tereny między Poczesną a Bugajem czy Kreciwilkiem.Gdy nadarzy się okazja zajrzę tam.
Na razie tyle .
Pozdrawiam :)

Gora

PostNapisane: 23 mar 2025, 14:11 

Miło popatrzeć na ulubione tereny, gdzie jest miejsce z 6.jpg?

Gora

PostNapisane: 23 mar 2025, 15:24 

Faktycznie wody w rzekach nie jest tak mało, ale ogólnie jest susza, w Dolinie Górnej Warty bagienka suche. To co w korycie spłynie i stopniowego długofalowego zasilanie może nie być...

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 23 mar 2025, 16:15 

Robert napisał(a):
Miło popatrzeć na ulubione tereny, gdzie jest miejsce z 6.jpg?

Dokładnie tutaj,jak widać trzymam się zawsze tych samych okolic.
https://maps.app.goo.gl/2hrGokYAzrzDG1xj7
Robert,nie ciągnie Cię by pogonić podkrakowskie pstrągi.Rudawę masz niedaleko,Wisła też tam nawet sandaczami darzy.Przecie zamiast opłacać Katowice możesz Kraków,chyba że patriotyzm nie pozwala :wink: :)
Michał napisał(a):
Faktycznie wody w rzekach nie jest tak mało, ale ogólnie jest susza, w Dolinie Górnej Warty bagienka suche. To co w korycie spłynie i stopniowego długofalowego zasilanie może nie być...

Czytałem Twoją relację z bagienek dlatego jak znajdę czas tak żeby trochę dokładniej pociątać odwiedzę te swoje podmokłe tereny wymienione pod koniec relacji.
Niedawne mroźne noce zahamowały odpływ by znowu w te ciepłe ostatnie dzionki odpływ chwilowo stał się bardziej intensywny ,stąd pewnie w Ważnych podniesiona woda.Na ile starczy tej skumulowanej wody,dzisiejsze jednodniowe opady wiele nie zmienią.

Gora

PostNapisane: 23 mar 2025, 19:26 

Chopie, mam teraz rzut beretem na Dziećkowice, jeśli mam ochotę iść na ryby. Nad Wisłą, "śląską" aż do ujścia Skawy bywam praktycznie co tydzień, ale na spacery i ptaszki oglądać. To co płynie w Wiśle, wodę słabo przypomina, więc zero przyjemności z wędkowania. Rudawa malutka, nie dla mnie takie ciurki.
Na Wartę muszę się wybrać kajakiem, od Rybaków do Ważnych i pod prąd, może się uda.

Gora

PostNapisane: 23 mar 2025, 20:26 

Robert napisał(a):
Chopie, mam teraz rzut beretem na Dziećkowice, jeśli mam ochotę iść na ryby.

OK.okazów życzę :)
Robert napisał(a):
Na Wartę muszę się wybrać kajakiem, od Rybaków do Ważnych i pod prąd, może się uda.

Latem tam zdarzają się kajakowe konwoje.Pływają bo bazy komercyjne funkcjonują,w Zakrzówku i samych Ważnych.Płynących pod nurt nie widzialem ale nie jestem tam co dzień.
Przy okazji zapytam czy Dziećkowice to za normalną opłatą w okręgu czy coś wymyślili :?:

Gora

PostNapisane: 23 mar 2025, 20:34 

Normalna opłata, ale swojej łódki już nie zwodujesz, w teorii można. Czyli i tak trzeba płacić.

Gora

PostNapisane: 28 mar 2025, 18:34 

W relacji powyżej wspomniałem o zamiarze odwiedzenia terenów które odwiecznie powiązane są z rzeką, stąd też te tereny na zachód od sporo wyżej położonej Jury nazywa się słusznie Doliną Warty.
Dzień z piękną słoneczną pogodą poświęciłem na wędkarski krótki spacer w okolicy Poczesnej bliżej Zawodzia.Był to ten dzień w którym Michał rowerowo wędrował skrajem Jury, odmiennie dla mnie w nadrzecznym zaciszu było bezwietrznie i mocno ciepło i tylko chłód rzeki podnosił komfort bycia tam.
Rzeka opadła o kilkanaście centymetrów względem poprzedniej wizyty nad nią.
Załącznik:
1.jpg
1.jpg [ 177.23 KiB | Przeglądane 185 razy ]

Woda warciana nie jest specjalnie klarowna ale pstrągom jednak sprzyja.
Pozostałości starego mostu na Zawodzie (pale) już kilkakrotnie w tym wątku przedstawiałem,widziałem je już nie raz niemal nurtem przykryte,jak i niemal w całości "suche".
Stan obecny potwierdza niski stan wody w rzece,ale nie jest to jakaś skrajność,pewnie z Poraja zrzucili już wszystko co "powinni" i do czasu większych opadów już tak pozostanie.
Załącznik:
2.jpg
2.jpg [ 245.19 KiB | Przeglądane 185 razy ]

Odcięta od rzecznego nurtu odnoga młynówki.Brak młyńskich jazów plus naturalne procesy jak odkładanie się rzecznych osadów zrobiły swoje.Jest to dla mnie pierwsza taka obserwacja w tym miejscu.
Załącznik:
3.jpg
3.jpg [ 287.56 KiB | Przeglądane 185 razy ]

Dwa dni później aura absolutnie odmienna,mocne zachmurzenie i nawet chłodno,czas polukać jak z wodą dalej od rzeki,czasem nawet całkiem od niej daleko.
Samul,wygląda naturalnie ale to pozostałość po odkrywce piasku.
Latem miejsce gwarne,ale w tygodniu gdyby nie śmieci byłoby całkiem ok.
Załącznik:
4.jpg
4.jpg [ 103.96 KiB | Przeglądane 185 razy ]

Oczywiście nie chodzi mnie o to by zareklamować tamtejszą plażę,ten spory leśny zbiornik jest świetnym markerem pokazującym stan wód ogólnie nazywanych podskórnymi,czyli ile tej wody natura wokół zmagazynowała.
Załącznik:
5.jpg
5.jpg [ 164.24 KiB | Przeglądane 185 razy ]

Ciemny pas na trzcinach doskonale pokazuje że trochę brakuje do normalności.
W lesie każde okazalsze zagłębienie wypełnia woda
Załącznik:
6.jpg
6.jpg [ 278.06 KiB | Przeglądane 185 razy ]

Ściółka leśna czy takie piękne wrzosowiska są suche co przy tegorocznej bez śnieżnej zimie nie dziwi.Dokładniej nie krzewinki są suche lecz grunt.Rzadko występujące opady też robią swoje.
Załącznik:
7.jpg
7.jpg [ 238.18 KiB | Przeglądane 185 razy ]

Nadal jednak istnieją takie naturalne rezerwuary wody.
Załącznik:
8.jpg
8.jpg [ 241.32 KiB | Przeglądane 185 razy ]

Tak na szeroko prezentuje się ta naturalna gąbka.O tej porze roku i w tym suchym jak dotychczas roku piękna zielona oaza.
Tworzą ją grube darnie czy kępy mchu płonnika,nie wiem które określenie jest tu prawidłowe,darń?.
Załącznik:
9.jpg
9.jpg [ 138.22 KiB | Przeglądane 185 razy ]

Płonnik z bliska,jego obecność świadczy o kwaśnym środowisku,czyli w sposób naturalny buduje się tu torfowisko.
Załącznik:
10.jpg
10.jpg [ 220.18 KiB | Przeglądane 185 razy ]

Zdolności takich miejsc do magazynowania wody w sposób naturalny świetnie pokazuje fotka poniżej.Jest woda są też zwierzęta,świadczą o tym odchody których tam sporo,najwięcej zajęczych.
Załącznik:
11.jpg
11.jpg [ 244.89 KiB | Przeglądane 185 razy ]

Niby wszystko pięknie i nagle takie kwiatki,znakomity sposób na drastyczne obniżenie poziomu wód gruntowych.Zamiast woda spływać pod ziemią w sposób naturalny w kierunku rzeki robi się to ekspresowo,a potem susza lub powódź jak trzy dni obficie popada.
Załącznik:
12.jpg
12.jpg [ 284.12 KiB | Przeglądane 185 razy ]

Strumyki wciąż wartkie bo po chłodnej porze roku która naturalnie ograniczała czynniki powodujące znikanie wody jak np.naturalne odparowywanie,powyżej w lasach tej wody się jednak coś odłażyło.
Załącznik:
13.jpg
13.jpg [ 295.17 KiB | Przeglądane 185 razy ]

Ten strumyk z fotki powyżej szczęśliwie nie kończy w bezpośrednio w rzece,zasila stare warciane starorzecze które obecnie jest metr ponad nurt rzeki,dzieje się tak gdy uregulowana/wyprostowana rzeka drenuje koryto.Gdyby nie strumyk starorzecze dawno stałoby się faktem historycznym,i tu naturalna retencja robi duży pozytyw.
Załącznik:
14.jpg
14.jpg [ 266.1 KiB | Przeglądane 185 razy ]

I jeszcze mapka(screen z mapy Compasu)tak dla ewentualnie lepszej orientacji gdzie byłem, widać na niej dość dobrze te niebieskie żyły które są kluczowe dla tamtejszego wodnego ekosystemu.Mapa fajnie pokazuje naturalną moc w temacie wody tego wlaśnie terenu.
Załącznik:
mapa.jpg
mapa.jpg [ 156.18 KiB | Przeglądane 185 razy ]

Obserwuję od dawna mean streamowe media i widzę tych samych mega ekspertów od klimatu,armii covida,wojny powodzi i suszy itd,itp.Chrzanią w koło to samo,planeta spłonie itd.a jedyna ekologia to handel powietrzem, więc wiatraki i inne pierdoły,tymczasem gdy górę bierze rozsądek dzieje się tak.

https://www.gospodarkamorska.pl/zamknie ... cnym-83770

https://www.money.pl/gospodarka/koniec- ... 5824a.html

Ludzie rozsądni od dawna wiedzieli że to się nie spina,no ale kto by słuchał szurów, przecież wielka europa wie lepiej.Gdzie staną demontowane wiatraki,jasne że na Bałtyku.Tu jak nic pasuje powiedzenie które kiedyś usłyszałem od starego mądrego człowieka"Zanim gruby schudnie,chudy umrze".
Politycy nigdy się rozsądkiem nie kierowali,nadzieja w ludziach o ile odwołają się do logiki...
Potencjał ku lepszemu w naturze ciągle jesze w wielu miejscach się zachował.

Gora

PostNapisane: 12 kwi 2025, 20:01 

Korzystając z kilku chwil wolnych zajrzałem jeszcze dwukrotnie nad podczęstochowską Wartę,taka jakby kontynuacja tego co zacząłem kilkanaście dni temu.
Tym razem Warta i najbliższa jej okolica od Poczesnej przez rejon Korwinowa i Bugaja wraz z Słowikiem po Kucelin.
Rzeka miejscami płynie tam blisko ludzkich osiedli co widać na niektórych zdjęciach,ale również meandruje wśród łąk raczej dzikich,znaczy nie koszonych już długie dziesięciolecia.
Nie brakuje tam też miejsc silnie zadrzewionych, wśród nich spotyka się takie ciekawe osobliwości jak ten dąb zapewne za młodu solidnie okaleczony,w górę nie podołał ale rozległością gałęzi w koronie imponuje.Brakło nieco szerokości w ogniskowej by cały się załapał.
Załącznik:
1.jpg
1.jpg [ 323.42 KiB | Przeglądane 161 razy ]

Rzeka tam to mozaika odcinków dzikich czyli meandrujących na przemian z tymi ludzką ręką wyprostowanymi.Ostatnie zaawansowane prace miały tu miejsce po panice z roku 1997-go.
Katastrofalna wtedy powódź wzdłuż Odry stworzyła pretekst do bezsensownych działań w wielu miejscach kraju.Tu nad Wartą ślady tego marnotrawstwa widać do dzisiaj.
Załącznik:
2.jpg
2.jpg [ 227.92 KiB | Przeglądane 161 razy ]

Załącznik:
3.jpg
3.jpg [ 330.89 KiB | Przeglądane 161 razy ]

Opalikowanie wysokiej burty przegowej bez faszyny jak widać powyżej,rzeka i tak upomniała się z czasem po swoje.Takich pseudo antypowodziowych robót między Porajem a Korwinowem mnóstwo wykonano, wycięto przy tym wiele pięknych dębów ...
Szczęśliwie nie wszystkie,choć teraz te najbliżej rzeki bobry sobie upodobały.
Załącznik:
4.jpg
4.jpg [ 323.11 KiB | Przeglądane 161 razy ]

Załącznik:
5.jpg
5.jpg [ 295.18 KiB | Przeglądane 161 razy ]

Jako konstrukcja nośna dla bobrzej tamy dąb taki w rzece sprawdził by się pewnie znakomicie,ale nikt na taką hydro samowolę bobrom tam nie pozwoli.Zapewne niedługo niestety te sympatyczne zwierzątka staną się nadmiarowym problemem...
Nie bobry a wiatr głównie odpowiada za to co widać na fotce poniżej
Załącznik:
6.jpg
6.jpg [ 240.6 KiB | Przeglądane 161 razy ]

Dwadzieścia lat temu usuwano każdy zalegający pień z nurtu rzeki,jak widać zwyczaje się zmieniły.
Ten melioracyjny rów już widzieliście w poprzedniej relacji.Jest potężny,głęboki i długi,około sto metrów od rzeki robotę zaczęły bobry,ale czy kontynuują?
Załącznik:
7.jpg
7.jpg [ 310.51 KiB | Przeglądane 161 razy ]

W ramach działań antypowodziowych jako pierwsze powinny zniknąć takie rowy,mówią i piszą o tym naukowcy od dawna,świetnie tłumaczy rolę terenów podmokłych Piotr Bednarek z portalu Wolne Rzeki.Twiedzą że takich wynalazków w kraju jest kilka tysięcy kilometrów które przyspieszają suszę jak i zarówno wezbranie wody w rzece po obfitszych opadach.I co,karnawał trwa nadal,rowy się czyści,kasa się zgadza a jak ludzi zaleje "eksperci" se dodatkowo w mean streamie zarobią łażąc od redakcji do redakcji...
Rzeka jak natura przykazała.
Jest odłożona piaszczysta łacha,mini plaża i brzeg miejscami podmyty,a drzewa nie tylko uroku dodają ale chronią przed nadmiernym zarastaniem rzeki ograniczając docieranie światła.
Załącznik:
8.jpg
8.jpg [ 230.54 KiB | Przeglądane 161 razy ]

W rejonie Korwinowa prac nad rzeką w końcu lat dziewięćdziesiątych nie prowadzono, może kasy brakło by brnąć dalej,a może teren zbyt ryzykowny dla sprzętu cieżkiego.
Naturalnych mokradeł po starorzeczach tam sporo.
Załącznik:
9.jpg
9.jpg [ 309.47 KiB | Przeglądane 161 razy ]

Starorzecza między Słowikiem a Bugajem.Czarna Woda,tak na nie wołaliśmy od dawna,te nawet w suszę ekstremalną wodę trzymają.
Załącznik:
10.jpg
10.jpg [ 220.34 KiB | Przeglądane 161 razy ]

Załącznik:
11.jpg
11.jpg [ 252.33 KiB | Przeglądane 161 razy ]

Na zawsze od rzeki odcięte solidnym wałem przeciw wezbraniowym.
Teren administracyjny Częstochowy i Kucelinka, kiedyś rzeka dzisiaj kanał ulgi który trzeba przyznać świetnie tę rolę pełni.
Załącznik:
12.jpg
12.jpg [ 211.13 KiB | Przeglądane 161 razy ]

Prace naprawcze brzegów faszyną wykończone,ale taki próg chyba jednak będzie skutecznie ofraniczał wędrówki ryb,przynajmniej tych karpiowatych.
Warta w okolicy Al.Pokoju niedaleko huty na Rakowie.
Załącznik:
14.jpg
14.jpg [ 195.7 KiB | Przeglądane 161 razy ]

Kucelinka jest kanałem,ale po co rzekę zamieniać w kanał.Doskonały przykład topienia pieniędzy dosłownie w błocie.Rzeka zarasta,no to koparka i heja.
Za mostem inny świat,nad rzeką rosną drzewa, ograniczają nadmiar światła i tym samym zarastanie rzeki.Jakie to proste,tu rzeki nikt nie ryje,bo i po co.Teren też pewnie z zarządu miasta wyjęty.
Załącznik:
13.jpg
13.jpg [ 255.42 KiB | Przeglądane 161 razy ]

Czy naprawdę nie piękniej wyglądałyby okolice rzek w miastach gdyby miały charakter parku z pięknymi drzewami.
Czy w upalne letnie dni można sobię wyobrazić lepsze miejsce na relaks i rekreacje niż zacieniony brzeg rzeki...
Pytanie retoryczne bo radnych i włodarzy o wyobraźnię przynajmniej tą pozytywną nigdy nie posądzałem.
Wolą mielić kasę,bo przecież publiczna,czyli niczyja.
Podobno z komuny wyszliśmy już dawno,nie wiem może tak ,bo komuna z urzędników na pewno nie...

Gora

PostNapisane: 14 kwi 2025, 20:01 

Widać wędkarzy na pstrągowym odcinku? Często bywam w tym roku nad Białą Przemszą i miejsca, niegdyś oblegane, są bezludne. Czyżby woda była tak niska i ciepła latem, że pstrągi nie dały rady? Z drugiej strony, powyżej ujścia Białej jest dość sporo wody i tam nie powinno być aż tak źle.

Załączniki:
bp.jpg
bp.jpg [ 788.33 KiB | Przeglądane 138 razy ]
Gora

PostNapisane: 14 kwi 2025, 22:21 

Byłem dzisiaj nad Wartą późniejszym popołudniem,w sumie do wieczora i dopiero dziś było tam naprawdę wiosennie,nad brzegami typowo wiosenne kwiaty.
Dominują ziarnopłony.
Załącznik:
1.jpg
1.jpg [ 148.11 KiB | Przeglądane 129 razy ]

Intensywna żółć sprawia wrażenie ich wszechobecności.
Załącznik:
2.jpg
2.jpg [ 59.5 KiB | Przeglądane 129 razy ]

Dla kontrastu dość licznie występuje kokorycz,na razie malutkie ledwie 10cm. nad grunt.
Załącznik:
3.jpg
3.jpg [ 118.64 KiB | Przeglądane 129 razy ]

Robert napisał(a):
Widać wędkarzy na pstrągowym odcinku? Często bywam w tym roku nad Białą Przemszą i miejsca, niegdyś oblegane, są bezludne. Czyżby woda była tak niska i ciepła latem, że pstrągi nie dały rady? Z drugiej strony, powyżej ujścia Białej jest dość sporo wody i tam nie powinno być aż tak źle.

Warta wciąż jest wiele warta jeśli o salmonidy chodzi,woda jest niska tej wiosny ale małych ryb nie brakuje.
Dzisiejszy plus minus 15cm. z widocznymi jeszcze plamami charakterystycznymi dla narybku.
Załącznik:
5.jpg
5.jpg [ 133.58 KiB | Przeglądane 129 razy ]

Robert ,z Wartą było tak że pstrągi tam się zawsze trafiały na robaki czy spinning długo przed faktem nim regulaminowo stała się "wodą górską".Pewnie gdyby nie fatalne zatrucie rzeki z 2003-go roku rękę bym kładł że jest tam trochę autochtonów odbywających naturalne tarło.Teraz nie wiem,jednak za każdym wyjściem z wędką muchową łowię podobne jak ten z fotki.
Wspominasz o ciepłej wodzie,Warta ma masę miejsc z szybkim nurtem, jest ich wiele tam gdzie łowię,takie pralki mocno natleniają wodę więc tym samym chłodzą ją.
Dzisiejsze kilkadziesiąt minut rozpocząłem w takim miejscu.
Załącznik:
4.jpg
4.jpg [ 252.07 KiB | Przeglądane 129 razy ]

Poniżej tego miejsca prosty odcinek około 200m. z sporym promilem spadku,jedna długa pralka co sprzyja obecności pstrągów i lipieni.
Nie robię z siebie profesora fly fishinngu lecz z Warty czy Wiercicy niezwykle rzadko nic nie holuję, wynika to pewnie z faktu "nadgodzin" tam zaliczonych. :wink:
Pozdrawiam i połamania wędki na okazach Robercie. :)
ps.W sobotę i wczoraj były zawody towarzyskie Puchar Warty,połowili więc ryby są.Relacja jest na fb,jak będzie na YT.to zalinkuje.Pewnie dzisiaj na odcinku gdzie wczoraj łowili było ludzi wiele,ja jednak wolę odcinki gdzie ludzi brak.

Gora

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 141 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Teraz jest 06 maja 2025, 14:42