Teraz jest 06 maja 2025, 18:34

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 kwi 2025, 20:05 

Korzystając z okazji "na krzywy ryj" ;) wbiłem na spływ Wiercicą od Sygontki. Poprzednio byliśmy z córką w 2018r. natomiast komercyjnie puszczaliśmy Wiercicą kajaki ostatni raz w 2013r. no może jeszcze jakiś spływ był w 2014 ale nie umiem znaleźć w archiwum fotek. Wiec raczej gdzieś pod koniec lata 2013. Rzeka była/jest fajna wiec czemu? Ze względu na uciążliwe przenoski przy zamkniętych obrębach hodowlanych w Zalesicach i Kniej...

Pełna fotorelacja: https://jurapolska.com/wycieczki/kajaki_wiercica_19042025.php

Obrazek

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 21 kwi 2025, 18:25 

Super spływ gdy patrzy i ocenia jako relację z netu.
Również coraz częściej zastanawiam się nad zmianą tam rewiru i zamiast machać wędą poniżej zbiornika iść jak najdalej w górę wody i potem schodzić w dół.Oczywiście jedynym hamulcem ku temu jest słaba znajomość tamtejszych realiów,znaczy czy da się tam wędrować brzegiem rzeki bez konfliktu z właścicielami gruntu itp.Prawo w kraju mamy świetnie sprecyzowane ale zapisy wiadomo gdzie wszyscy mają,typowe państwo z dykty,ale czemu się dziwić skoro przykład idzie z góry.
Na zbiorniku jeszcze przed remontem tamy w 2000-2001r.w słoneczne dni odrywały się spore kawały mulistego osadu,ale faktycznie teraz już ponad dwadzieścia lat i ciągle nie potrafi się tam ten syfek poukładać,co rok gorzej,czy obecnie na lewo coś spływa do wody?.Ciekawe.

"Na prożku zaraz za zalewem lekka zwałka."

W miejscu tym gdy patrzysz na rzekę za plecami jest spory wał ziemi na którym funkcjonował zakład przemysłu spożywczego "Las".Bardzo duża syropialnia, coś tam do rzeki zapodawali,rura była doskonale widoczna a w pobliżu unosił się mydlano detergentowy "aromat".Jednak pstrągom to nie wadziło,właśnie jeździliśmy jesienią by posiedzieć nad tym progiem i podziwiać ogromne pstruchy podążające na tarło.Mniejsze(40cm) silnie wachlując energicznie pokonywały silny nurt,ale te wielkie(60cm+) robiły to jak łososie,przeskakiwały za jednym razem najbystrzejszy odcinek nurtu .Na kilkanaście wyjazdów raz lub dwa razy na rok trafiało się na taki spektakl,jak widać od zawsze mieliśmy zajoba na punkcie rzek i tego co w nich żyje.Zawsze mieliśmy obawy że kiedyś coś w produkcji się pomota i syropki niechcąco zatrują życie w rzece,nikt natomiast pojęcia nie miał wtedy jak hodowla potrafi rozwalić tamtejszy ekosystem.

"Odcinek poniżej stawów jest super :)"
I następny cytat:
"Jest ślicznie"
I jeszcze:
"Woda klar i piasek lub wapienne kamienie w dnie"

Byłem w tym roku miesiąc temu i faktycznie poniżej hodowli jest tam teraz czyściej.Pokazywałem w relacjach jaki szłam wali hodowla przez ostatnie trzy lata.Teraz jest czysto i niech tak zostanie,szkoda tylko że jest to czystość absolutna,życie też tam wyczyszczono.Zero roślinności , owadów wodnych,znaczy nimf jętek czy chruścików brak,a ryby,szkoda gadać.Dno na tym odcinku który teraz budzi Wasz zachwyt było miejscami czarne od osadów,a brodząc grzęzło się po łydkę w szlamistym syfie.
Jest kwiecień więc w wodzie powinniście widzieć mnóstwo minogów, kiedyś tak było,całe kłębowiska widziane bez wypatrywania.
Dziwi mnie że ludzik z hodowli tak sobie pozwala...
Mnie tam szlak trafia jak idę dookoła z rozłożoną wędką,ale z kajakiem to już musi być hardcore. :mrgreen: :lol:
Powiecie że jątrze i przymulam ale mnie tam serce pęka bo pamiętam tamtą rzekę z czasów rzekomo gorszych.
Jakie były czasy wielu pamięta ale jedno jest pewne że ludzie nie byli tak ogłupieni jak teraz.Byliśmy my i oni,podział był jasny,przebiegał poziomo,znaczy my ludzie i oni władza.Teraz udało się tym oszustom podział przeprowadzić pionowo i zamiast wyborców mamy politycznych kiboli którzy są w stanie zaprobować każdą niegodziwość swojego idola.
Szkoda,bo sam wierzyłem że może być lepiej,a teraz już sam nie wiem...
Niemniej fajnie się czyta Twoje i Twoich Kumpli po fachu zajawki na fejsie,miło jest mieć świadomość że nadal są Ludzie czerpiący radość z środowiska choć jest ono już mocno przemienione.
Pozdrawiam. :)
ps.Jak uda się mnie jakoś papierowe fotki"przerobić"na"cyfrę"to coś zapodam dla porównania.

Gora

PostNapisane: 22 kwi 2025, 20:53 

Słowo się rzekło...
Kilka starych fotek papierowych już nieco przebarwionych że starości zwyczajnie cyknąłem telefonem i tym sposobem mogę je tu na Forum zapodać.Wiercica z bardzo wczesnych lat 90-ych, góra 92r.
Most w Zalesicach,był jak widać drewniany wsparty na stalowych hebach,stąd brak choćby jednego filarka.
Załącznik:
stary most.jpg
stary most.jpg [ 52.37 KiB | Przeglądane 108 razy ]

Ciężko skojarzyć to miejsce,to tam na drugim brzegu wszystko się zaczęło.Obecnie niestety hodowla spina oba brzegi.Teraz zamiast wartkiego dużego potoku jest tam kanał z powolnie płynącą spiętrzoną wodą.
Załącznik:
hodwla brzeg.jpg
hodwla brzeg.jpg [ 51.12 KiB | Przeglądane 108 razy ]

Trochę niżej czyli parę metrów z nurtem.Dziś betonowy płot stoi w miejscu skąd zrobiono tę fotkę.Tam gdzie wędkarz dzisiaj ledwie stoi kajakarski podest.Tuż za zakrętem zaczynał się prawdziwy róg obfitości,to tam padł mój rekord ilościowy,nie Dunajec,Raba czy Skawa,odwiedzałem tamte rzeki w latach ich świetności jednak Wiercica über ales...Kadrowicze z polskiego fly fishinngu tacy jak Adam Sikora,Antek Tondera,pan Franek Szajnik czy redaktor "WW" Karol Zacharczyk również mówili o niej w superlatywach,szkoda że miejscowi radni jak zwykle nie znają wartości tego czym zarządzają.
Załącznik:
tuż za hodowlą.jpg
tuż za hodowlą.jpg [ 44.03 KiB | Przeglądane 108 razy ]

Teraz rok 2009 i"leśny" odcinek z początku marca,tam nigdy nie było tak bujnej roślinności jak na bezdrzewnych łąkowych odcinkach.Jednak jak widać już na wczesnym przedwiośniu było tam w wodzie zielono.
Załącznik:
w lesie poni.hodowli2009.JPG
w lesie poni.hodowli2009.JPG [ 147.79 KiB | Przeglądane 108 razy ]

Roślinność trzymała się zagłębień,obecnie jest tam dość równo,brak pokaźniejszych zagłębień.Jest tam czysto w tym roku,ale wtedy w tym miejscu na początku maja było tak .
Załącznik:
pstrąg maj.JPG
pstrąg maj.JPG [ 78.15 KiB | Przeglądane 108 razy ]

Kryształ,zieleń i twardy czyściutki piasek.
I cztery lata temu gdy hodowla zaczęła dokazywać na maksa.
Gdyby nie bujna brzegowa roślinność na prawym brzegu widać byłoby most w Wiercicy, więc jest to ten odcinek gdzie dziś widać piasek i wapienne kamienie.
Załącznik:
cztery lata temu.jpg
cztery lata temu.jpg [ 129.69 KiB | Przeglądane 108 razy ]

Jak widać powyżej roślinność podwodna tonie w czarnym osadzie.To wizualne zanieczyszczenia bo zapewnie też skład chemiczny wody ucierpiał skoro zniknęły larwy owadów,brak minogów i rodzimych pstrągów potokowych.Od czterech lat poniżej hodowli nie udało mnie się złowić lub choćby zobaczyć jednego potokawca,tęczaka owszem.Nawet cierniki szlak trafił...
Co tu komentować...
SZKODA :(

Gora

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Teraz jest 06 maja 2025, 18:34