Teraz jest 06 maja 2025, 23:24

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 cze 2007, 08:10 

NaszeMiasto.pl > Myszków > Lokalne > Mirów: Archeolodzy na zamku

Mirów: Archeolodzy na zamku

Dariusz Osiński, Jarosław Lasecki, Waldemar Niewalda i Dariusz Lasecki (właściciel zamku) oglądają pierwsze znaleziska z zamku w Mirowie.

W sobotę rozpoczęły się prace archeologiczne na zamku w Mirowie. Wewnątrz ruin zamontowane zostały drabiny pozwalające badaczom na wejście na sam szczyt twierdzy. Byliśmy pierwszymi i na razie jedynymi przedstawicielami mediów, którzy się tam dostali. Prace prowadzone są pod kierunkiem
dr Sławomira Dryji z Uniwersytetu Jagiellońskiego i Dariusza Osińskiego, doświadczonego archeologa z Uniwersytetu Łódzkiego.

W pierwszym etapie skupiliśmy się na odsłonięciu niewidocznych na powierzchni koron murów, żeby w pełni zrekonstruować linię murów obwodowych zamku. W przyszłym tygodniu przejdziemy do prawdziwej archeologicznej pracy, sondaży wewnątrz dziedzińca, prac przy bramie i przy fosie otaczającej zamek od południa i wschodu, a na końcu zajmiemy się pomieszczeniami wewnątrz. Chcemy określić też pierwotny poziom dziedzińca. Może uda się znaleźć to, co najstarsze w zamku, czyli wieżę strażniczą związaną jeszcze z królem Kazimierzem Wielkim – mówi Dariusz Osiński.

Zakres prac archeologicznych jest olbrzymi. Roboty związane z rekonstrukcją, głównie wnętrza zamku, będą bardzo pracochłonne i kosztowne. Najpierw trzeba będzie przejść jednak długą drogę formalno-prawną.

Senator Jarosław Lasecki współwłaściciel zamków w Bobolicach i Mirowie, pytany o to, kiedy zakończy się rekonstrukcja tego zamku i jak długo potrwa w Mirowie wyjaśnia: – Ten w Bobolicach zbudowany został w średniowieczu w półtora roku, ale wtedy nie było urzędników. Trzeba liczyć przynajmniej 10 lat.

Bracia Jarosław i Dariusz Laseccy spodziewają się odkopania w Mirowie wejścia do tunelu łączącego oba zamki.

Mirowski zabytek może być dla turystów jeszcze bardziej atrakcyjnym obiektem niż ten w Bobolicach, nie tylko ze względu na zachowanie bryły zewnętrznej, ale i bardzo skomplikowany (dla niechcianych gości) dostęp do wnętrza.

Zwiedzający będą się mogli zapoznać z jego historią. – Jesteśmy na etapie badań architektonicznych, które pozwolą określić jak zamek się rozwijał, bo nie powstał od razu w takiej formie jak widzimy. To chcemy udowodnić, a później pokazać na rysunkach i fotografiach. W górnej części zamku zalega gruz, który trzeba będzie usunąć – mówi dr Waldemar Niewalda z Politechniki Krakowskiej.
W sobotę dr Niewalda pokazywał braciom Laseckim, które elementy na ostatniej kondygnacji były dobudowywane.

– Pomieszczenia zamkowe będą użytkowe i udostępnione dla turystów. Niektóre partie ścian zamku, które uległy zawaleniu zostaną odtworzone z jurajskiego materiału – mówi Niewalda.

Krzysztof Suliga - Dziennik Zachodni

No cóż - z postawieniem tego płotu definitywnie zakończył się na Jurze pewien okres.
Czy wyjdzie to regionowi na dobre, czas pokaże, ale to już będzie zupełnie inna Jura niz ta oczarowała swoim pięknem wieeeelu turystów/wspinaczy/rowerzystów/...

Dziwnie wygląda Mirów otoczony płotem, dobrze chociaż że jest drewniany :twisted: - Michał (administrator forum)

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 18 cze 2007, 08:23 

e tam, mnie zamek w Mirowie nigdy nie wzruszał choć znam go z czasów gdy we wsi nawet sklepu nie było, prawdziwa Jura jest gdzie indziej, niech sobie kopią i ogradzają, płakał nie będę ale może z tych mniej wrażliwych jestem :oops:

Gora

PostNapisane: 18 cze 2007, 08:32 

Czy gdzieś mogę zobaczyć ten zamek/okolicę jak to w chwili obecnej wygląda?
Ostatnio byłem tam w lipcu 2005r i taki obraz Mirowa mam jeszcze w pamięci. To co czytam tutaj co jakiś czas podnosi mi ciśnienie.

Gora

PostNapisane: 18 cze 2007, 08:57 

zamek jest jaki był, postawili jasny, drewniany płot jak to zwykle przy wykopkach, no i przybyło zamknięcie z kraty metalowej ale to już chyba ponad rok

Gora

PostNapisane: 18 cze 2007, 16:40 

Komercjalizacja Jury jest niestety rzeczą nieuchronną. Trudno się z tym pogodzić ale nie zatrzyma się tego procesu. Zapchane po brzegi i drogie Beskidy wymusiły poszukiwania ciszy i spokoju w innych kierunkach. Pamiętam Mirów z połowy lat siedemdziesiątych. To były inne klimaty. Namiot stał tam przez dwa tygodnie, po kilkanaście godzin dziennie bez opieki kiedy włóczyłem się po okolicy i nic nie zginęło z wyjątkiem słoika z pasztetem, który "skroił" miejscowy pies :D. Wytropiłem wtedy u jednej z gospodyń wiaderko odlotowego kwaśnego mleka. Prosto z piwniczki,zimne, nożem można było kroić... A zapłata? Nie, nie to co myślicie.. :D do dzisiaj pamiętam te słowa-Panie, kto by tam brał pieniądze za popsute mleko? Niech idzie na zdrowie!!! To były inne czasy... Od tego czasu byłem w Mirowie naście razy ale najwyżej na parę godzin no chyba,że w deszczowy,posezonowy dzień i to w środku tygodnia. Wtedy da się jeszcze wytrzymać. Coś mi sie wydaje,że Mirowianie strzelają sobie klasycznego samobója myśląc, że zrobią interes na sprzedaży zamku czy na budowie super-hotelu. To zamek dostępny dla przeciętnego turysty napędza im klientelę w barach czy w pokojach gościnnych. Nie po to ktoś go kupuje żeby do interesu dokładać. Bogatsi turyści wydadzą pieniądze u nowego właściciela, który zaoferuje im "pakiet" a posiadacze drobnych kwot znajdą sobie inne miejsce dla wydawania pieniędzy. Każdy jest kowalem swego losu...

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 24 cze 2007, 12:40 

Byłem tam przed wczoraj. Zamek niedostępny dla turystów. Zabity dechami. Nie jestem żadnym ortodoksem ale nie podoba mi się takie podejście do "jurajskiej spuścizny". To nie powinno być tak. Kuzynka- mieszkanka Niegowej powiedziała "ale teraz będą tam trzepać kasę jak ten hotel powstanie" Oni będą trzepać a czy zarobią coś zwykli ludzie. Czy powstanie luxusowego hotelu spowoduje intensywniejszy rozwój lokalnej społeczności??? Jak jest w Korzkwi??? Nocleg w tamtym lokalu kosztuje 400 zł. Tutaj będzie pwenie więcej. Czy pan Lasecki będzie zabiegał aby zorganizować jakiś festyn w Mirowie, coś zrobić aby miejscowi zarobili??? Czy nie lepiej zabezpieczyć ruinę aby sie bardziej nie osypywała i pobierać za wstęp np. 1, 2 czy 3 złote. Zwykli zjadacze chleba, wycieczki szkolne itp na pweno przyjadą, zapłacą i kupią sobie pamiateczkę-ciupagę, topór czy jakiś inny badziew. I wszyscy będą zadowoleni (!) Czy pan Lasecki pozwoli aby chłopki-emeryci dorabiali przy zamku pamiątkami??? hm... ciekawe co by na to powiedział Aleksander Janowski. Podsumowując: rekonstrukcji jurajskich warowni mówię NIE. Nie chcę się czepiać ale tu w tym krajobrazie chodzi o smak, o wyczucie. już dość zaśmiecili jurę a jeszcze biznesmeni paprają w krajobrazie.

Gora

PostNapisane: 24 cze 2007, 12:51 

Witaj na forum,

poniżej tekst kolejnego artykułu (Dziennik Zachodni) o Mirowie, potencjalne zyski z tego miejsca czerpać będą właściciele, a nie mieszkańcy, im zostanie stosunkowo niewielki procent. Było to oczywiste od samego początku, ale...

Cytuj:
NaszeMiasto.pl > Myszków > Lokalne > Mirów: Archeolodzy w akcji

Mirów: Archeolodzy w akcji 22.06.2007

Średniowieczny zamek w Mirowie został zamknięty dla zwiedzających. W ubiegłym tygodniu rozpoczęły się w nim długofalowe prace archeologiczne. Ruiny można oglądać będzie przez długi czas tylko zza drewnianego płotu.

Podczas prac archeologicznych niekontrolowany dostęp do zamku będzie znacznie utrudniony. Pseudoturyści, którzy wspinali się po murach i wyciągali z nich kamienie, żeby wziąć sobie pamiątkę skalniaka, nie będą tego mogli robić. W przeszłości kilkakrotnie zdarzało się, że odpadające ze ścian kamienie upadały bardzo blisko od zwiedzających - mówi Jarosław Lasecki, właściciel sąsiedniego zamku w Bobolicach. Jak dodaje jego brat Dariusz Lasecki, do którego należy zamek w Mirowie, w ubiegłym roku zawaliła się do środka cała ściana. Miejsce musiało zostać zabezpieczone. We wnętrzu zamku zamontowane zostały drabiny, którymi można dostać się aż na sam szczyt budowli. Mieliśmy okazję wejść tam wraz z badaczami.

Trudno powiedzieć, kiedy ostatnio ktoś tu stanął. Być może udało się tam dostać na dziko jakimś wspinaczom. Z dziedzińca zamku można się tam wspiąć kilkunastometrowym pionowym szybem, w którym umieszczona została drabina. Na szczytowej kondygnacji znajdowały się zamknięte murem od zachodniej strony ogromne pomieszczenia z okiennymi otworami. Ściany tworzy kamień wapienny łączony z cegłą. Wyraźnie widać, że budowla była modernizowana w różnych okresach przez kolejnych właścicieli. Zadaniem dra Waldemara Niewaldy z wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej będzie prześledzenie ewolucji zamku i opisanie poszczególnych jej etapów. Prace archeologiczne mogą potrwać nawet kilka lat, bo ich zakres jest ogromny. Obecnie odsłaniane są ukryte pod ziemią korony murów obwodowych. Niedługo rozpoczną się sondaże wewnątrz dziedzińca, prace przy bramie oraz otaczającej zamek od południa i wschodu fosie. Później badacze przeniosą się do wnętrza zamku, gdzie mają nadzieję zlokalizować najstarszy jego element czyli strażnicę wybudowaną przez Kazimierza Wielkiego, a także tunel łączący zamki.

Są już pierwsze archeologiczne znaleziska: fragmenty ceramiki użytkowej, metalowych okuć, kafli piecowych. Prace prowadzone są pod kierunkiem dra Sławomira Dryji z Uniwersytetu Jagiellońskiego i Dariusza Osińskiego, archeologa z Uniwersytetu Łódzkiego.

Metamorfozę przechodzi zamek w Bobolicach. W ciągu ostatnich miesięcy zaszły w nim bardzo duże zmiany, a przed budowlą ustawione zostały solidne drewniane ławy dla turystów.

Nie naruszą bryły, odtworzą wnętrze

Mirowski zamek nie ulegnie renowacji na tak szeroką skalę jak zamek w Bobolicach. Bryła jaką można oglądać obecnie, praktycznie nie zostanie zmieniona. Uzupełnione zostaną jedynie niewielkie fragmenty murów, ale raczej w trosce o bezpieczeństwo. Największe zmiany zajdą w środku zamku. Dariusz Lasecki zamierza go udostępnić zwiedzającym. Najpierw trzeba będzie uporządkować wnętrze z zalegającego w nim gruzu i ziemi. Zostanie zadaszone, ale konstrukcja będzie ukryta za murami. - Dementuję wszelkiego rodzaju pogłoski, że zamek w Mirowie będzie przebudowany lub zbudowany od nowa. Nic takiego się nie stanie. Chcemy go uratować i trwale zabezpieczyć jego sylwetkę, taką jaka jest znana od wieków, pokazać turystom wnętrza, które są bardzo czytelne i łatwe do rekonstrukcji. Chcemy, żeby zamek żył. Nad koncepcją zagospodarowania zamku pracują najlepsi polscy naukowcy - mówi Jarosław Lasecki.
Krzysztof Suliga - Dziennik Zachodni

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 24 cze 2007, 13:15 

zgadzam się, że miejscowi powinni zarabiać i o to trzeba zadbać i że zamek w Mirowie nie powinien być rekonstruowany (jest piękniejszy jak bobolicki przed "remontem")... i tak będzie - już wcześniej o tym mówiono i teraz też [na końcu tego artykułu] właściciel przypomina, że nie zamierza robić z niego "drugich Bobolic". Ludzie czasem niepotrzebnie sieją panikę - przecież prace archeologiczne co jakiś czas są potrzebne!

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 24 cze 2007, 19:16 

A ja tam jestem za rekonstruowaniem wszystkich zamkow w jurze. Moze beda kiedys wygladac jak zamki nad loara a nie jak np. irlandzkie ruiny(jednak nasze 2 narody mentalnosc maja podobna :) )

Gora

PostNapisane: 24 cze 2007, 19:49 

Telewizja Katowice też podała informację o pracach archeologicznych, na stronie zamieściła też zdjęcie (choć nieostre, to widać ten płot o który się pytacie)
http://ww6.tvp.pl/2862,20070624516146.strona
...a oni też wierzą, że archeolodzy odkryją legendarny tunel :)

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 24 cze 2007, 21:22 

A czy nie wydaje wam się że taki super bogacz Lasecki trochę guzdra sie z tymi remontami. :P

Gora

PostNapisane: 24 cze 2007, 21:40 

jurasikprog napisał(a):
A czy nie wydaje wam się że taki super bogacz Lasecki trochę guzdra sie z tymi remontami. :P
pieniazki sie pierze powolutku :lol: :wink:

Gora

PostNapisane: 25 cze 2007, 07:08 

W ramach dyskusji o zamku w Mirowie jak równiez w Bobolicach należy przypomnieć o jednym ale istotnym w tej dyskusji ( pomijanym konsekwentnie przez milośników przeszłości) argumencie. Filozofia ochrony zabytków na Jurze i zachowania ich w formie ruin powstała po 1945 roku. Obrano ten sposób tylko i wyłącznie z uwagi na ubóstwo i brak środków finansowych na ich rekonstruowanie(znalazły się za to wybiórczo środki głównie pochodzące ze składek a także wielkich akcji na zasadzie prac społecznych np Akcja Frombork). Czy ktoś może podać takie przykłady z okolic Zawiercia i Myszkowa?
Prawdopodobnie, gdyby nie pomysł rekonstrukcji jeszcze długo, długo, długo nie zobaczylibyśmy tutaj archeologów.
Jest to chyba jedyna grupa badaczy przeszłości, która jest zadowolona z takiego obrotu sprawy.

Gora

PostNapisane: 29 cze 2007, 07:14 

Jeżeli jest tak jak wyrażał się pan Lasecki dla Dziennika Zachodniego- że bryła zewnętrzna zamku zostanie nienaruszona- to jestem spokojny :) Jedyne co sieje nadal we mnie wątpliwość to to, na ile plany pana Laseckiego zmienia sie przez te kilka najbliższych lat zanim zacznie faktyczny remont (po skończeniu prac archeologicznych) :)
Wizja ruin mirowskich wewnątrz zaadoptowana dla zwiedzających "pospolitych" turystó bardzo mi odpowiada (na dzisiejsze warunki). No cóż pozyjemy- zobaczymy. Chciałbym w pełni uwierzyć panu Laseckiemu ale nie potrafię :) (bo go nie znam)

Gora

PostNapisane: 29 cze 2007, 08:25 

Gdyby zrobiono adaptację na wzór Ogrodzieńca, łącznie z udostępnieniem zamku górnego mogło by być to całkiem ciekawe. Tylko że w takim przypadku nie obejdzie się zapewne bez całej otoczki w stylu sklepiki, bary karczmy itp. a obiekt jest w sumie mały. Jezeli tego typu obiekty będą zlokalizowane tak jak obecnie na terenie wsi to nie ma problemu, ale jak na/pod zamkiem to już duuuużo gorzej.

Gora
 Zobacz profil WWW  

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Teraz jest 06 maja 2025, 23:24