Teraz jest 05 maja 2025, 22:54

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 lip 2007, 07:47 

Pamiętam, że tą mogiłą, jeszcze bez stosownego oznaczenia zawsze ktoś się opiekował, tylko nie wiem czy to wszystko dzięki Maćkowi Świderskiemu, czy może ktoś z miejscowych? Z przekazu ustnego od wiejskiej strowinki można się było dowiedzieć, iż Rosjanin na koniu jechał i natrafił na patrol (?), czy niedobitków niemieckich. W efekcie tego spotkania została mogiła. Może ktoś dysponuje bardziej szczegółowymi informacjami :)

Gora

PostNapisane: 27 lip 2007, 13:49 

Dlatego nie da się opierać wyłącznie na różnego rodzaju pamiętnikach. Ani one nie są wiarygodne ani niektóre opowieści „naocznych świadków”. Trochę ich też wysłuchałem o jednej i o drugiej armii. Trzeba rozróżnić spotkania z wrogiem grup żołnierzy z rozbitych oddziałów z potyczkami w miarę zwartych jednostek. Warto przeczytać co działo się w okolicach Ruskiego Brodu. Duża ilość niemieckiego wojska bez sprawnego dowództwa została tam po prostu wyrżnięta. Prawda jak zwykle leży pośrodku. Jeśli 75 Dywizja występuje na terenie Jury jako poważny przeciwnik od Żarnowca po Sławków, jeśli walki w niektórych rejonach trwały po kilka dni to coś w tym jest. Nie jestem fanatykiem ani jednej armii ani drugiej . Jestem tylko "ciekawski" :D
Z tym zdjęciem grobu to ciekawa sprawa. Gdybym nie widział tabliczki z podanym rokiem sądziłbym, że to I Wojna. Skoro są zapewne świadkowie to widać tak było jak pisze. Jak się uchowała taka samotna mogiła skoro zwłoki rosyjskich żołnierzy były po wojnie masowo przenoszone na zbiorowe cmentarze i to czasem klikakrotnie? Polegli w okolicach Pilicy najpierw przeniesieni byli do zbiorowej mogiły w płacowym parku a potem do Olkusza. No i ten prawosławny krzyż na mogile czerwonoarmisty... trochę to nie „w stylu epoki”. Pełno jest takich historycznych zagadek .
Co do I Wojny to oprócz dzienników 1, 2 i 3 Dywizji mam materiały na temat :
71 Bielowskij Piechotnyj Połk-zestawienie „ruchu kadrowego” wśród oficerów między innymi za jesień 1914 roku - kiedy przybył, czym dowodził, kiedy raniony, kiedy zginął . To akurat jednostka walcząca w rejonie Pilicy.
Lejb-Gwardii Finlandskij Połk - Zestawienie strat w kadrze oficerskiej w tym imiennie oficerowie zabici pod Jangrotem w 1914 roku.
Lejb -Gwardii Semenowskij Połk w 1914 roku” coś w rodzaju dziennika ale to znowu rejon południowej Jury. Skała- Rzeplin -Sułoszowa-Zadroże itp
Rosyjskie „Ordre de bataille” z 1914 roku w zasadzie pełne z nazwiskami dowódców , macierzystymi garnizonami itp. Tyle, że jest to stan na początek wojny. Jestem na etapie dochodzenia do faktycznego stanu w jesieni 1914 roku a to oznacza śledzenie udziału jednostek w kolejnych bitwach. Mam poza tym sporo ogólniejszych opracowań dotyczących roku 1914 na wschodzie.

Gora
 Zobacz profil WWW  

PostNapisane: 27 lip 2007, 18:42 

Witam.
W Morsku jest jeszcze jedna tak oznaczona mogiła krasnoarmiejca, mie posprzątano tam poległych. Krzyż prawosławny jest współczesny, wcześniej był mały łaciński. Poległych pochowali miejscowi i o tym fakcie prawdopodobnie nie poinformowano władz gminnych, obie mogiły były w lesie i nikomu nie przeszkadzały. Także dysponuję opisem walk "Semenowców" w okolicach Rzeplina. Jako ciekawostkę dodam, że żołnierze tego pułku spoczywali na kwaterze wojennej na cmentarzu parafialnym w Wolbromiu. Też mam troszkę materiałów dotyczących 71 Bielewskiego, 70 Riaskiego i 72 Tulskiego PP czyli 18 DP, która była pod Pilicą.
Pozdrawiam.

Gora

PostNapisane: 30 lip 2007, 21:41 

Witam nie da sie ukryć że sprawcom tego całego zamieszania jestem ja .Popełniłem duży błąd nie pytają sie autorów o zgodę na publikacje ich pracy na mojej stronie Za co chciałbym Przeprość .... Chciałem dobrze a wszyło jak zwykle cóż .. jeżeli jest tak wolą autorów ,to art zostanie usunięty ze strony jeśli jednak zgodzimy sie na pozostawienie artykłółu naturalnie po wprowdzeniu zmian i korekty błędów będziemy wdzięczni niestety jest problem z serwerem, korekta lub usunięcie artykułu będzie możliwe dopiero 15.08.2005 jeszcze raz przepraszam .

Gora

PostNapisane: 01 sie 2007, 06:11 

Witam.
Co prawda nie jestem autorem broszurki, pośredniczyłem tylko w jej wydawaniu (autor z powodu wyjazdu nie ma dostępu do forum), jednak uważam, że po korekcie ortografii, wykazaniuu źródła i autora opracowania materiał może znajdować się na Waszej stronie. Nie sądzę , żeby po spełnieniu wyżej wymienionych warunków autor opracowania miał odmienne zdanie.
Pozdrawiam.

Gora

PostNapisane: 02 sie 2007, 17:37 

Dzięki za wyrozumiałość .A tak z innej beczki czy ktoś posiada zdjęcia obiektów znajdujących sie w Żarkach lub Katowicach ??

Gora

PostNapisane: 02 sie 2007, 18:11 

Witam!

Wydaje mi się, że chodzi jednak o Kotowice, a nie Katowice ;-)

Załączniki:
Kotowice1.jpg
Kotowice1.jpg [ 116.81 KiB | Przeglądane 10458 razy ]
Kotowice2.jpg
Kotowice2.jpg [ 117.73 KiB | Przeglądane 10458 razy ]
Kotowice3.jpg
Kotowice3.jpg [ 117.21 KiB | Przeglądane 10458 razy ]
Gora

PostNapisane: 02 sie 2007, 19:35 

dzięki za fotki , ale interesuje mnie tak że kwesta ile tych obiektów może sie tam znajdować

Gora

PostNapisane: 02 sie 2007, 21:22 

W Kotowicach znajduje się dokładnie 7 obiektów:
2 x Ringstand 58c, 2 x Ringstand 67 (238), 2 x Regelbau 668 (w tym jeden z peryskopem) oraz zbiornik na wodę.

Gora

PostNapisane: 02 sie 2007, 21:54 

Wielkie dzięki za cenne informacje . :mrgreen:

Jeszcze tylko Żarki kto coś wie na temat tamtejszych obiektów ?

Gora

PostNapisane: 02 sie 2007, 23:27 

Na Wzgórzu Parchowatka koło Żarek znajduję się nieukończony punkt oporu.
W jego skład wchodzi 2 x Ringstand 58c, Regelbau 668 z peryskopem oraz zbiornik na wodę. Oprócz tego są tam 3 wykopy przeznaczone pod R668 i prawdopodobnie R701.

Załączniki:
Żarki1.jpg
Żarki1.jpg [ 173.55 KiB | Przeglądane 10363 razy ]
Żarki2.jpg
Żarki2.jpg [ 170.94 KiB | Przeglądane 10363 razy ]
Żarki3.jpg
Żarki3.jpg [ 160.65 KiB | Przeglądane 10363 razy ]
Gora

PostNapisane: 05 sie 2007, 19:18 

Świetnie teraz muszę jeszcze jakoś na mapie zaznaczyć obiekty z Katowic i Żarek i będę miał całą lnie B1

Gora

PostNapisane: 05 sie 2007, 20:38 

Pintway napisał(a):
... obiekty z Katowic i Żarek ...

uparciuch ;))

Gora

PostNapisane: 08 sie 2007, 00:13 

No to jeszcze Punkt Oporu Żerkowice. Tutaj Niemcy zdążyli wybudować jedynie 3 schrony bojowe typu Ringstand 58c oraz 1 typu Ringstand 67 (238), na którym jeszcze w latach 90-tych znajdowała się wieża czołgowa. Plany były ambitne, o czym świadczą 4 głębokie wykopy przeznaczone na schrony Regelbau 668 oraz 701. Ponadto zachował się betonowy zbiornik na wodę.

Załączniki:
Żerkowice1.jpg
Żerkowice1.jpg [ 190.2 KiB | Przeglądane 10094 razy ]
Żerkowice2.jpg
Żerkowice2.jpg [ 182.29 KiB | Przeglądane 10094 razy ]
Żerkowice3.jpg
Żerkowice3.jpg [ 177.6 KiB | Przeglądane 10094 razy ]
Gora

PostNapisane: 21 sie 2007, 10:57 

Pintway napisał(a):
Świetnie teraz muszę jeszcze jakoś na mapie zaznaczyć obiekty z Katowic i Żarek i będę miał całą lnie B1

Hmm, albo kolega nie ma wiedzy nt. przebiegu linii b-1 albo ma zaznaczone na swojej mapce ponad 100 punktów oporu od morza do gór :shock:
Chętnie się zapoznam z mapą całej linii b-1 :wink:

pozdr

Gora

Utworz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Teraz jest 05 maja 2025, 22:54